Οδηγοί

Πώς να αποτρέψετε και τι να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς σε μαγειρικό λάδι

Μια φωτιά στην κουζίνα μπορεί να ξεσπάσει σε μια στιγμή και γρήγορα να γίνει μια επικίνδυνη κατάσταση. Δεδομένου ότι οι κουζίνες περιέχουν εύφλεκτα υλικά, συσκευές που λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίας και μαγειρικά λάδια, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους χώρους έναρξης πυρκαγιών. Το να γνωρίζετε πώς να ανταποκριθείτε και να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό πυρασφάλειας μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ενός μικρού συμβάντος και μιας καταστροφής.

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στις αιτίες των πυρκαγιών μαγειρικού λαδιού και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι πυρκαγιές στο μαγειρικό λάδι είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και αποτελούν τη συχνότερη αιτία πυρκαγιών στα νοικοκυριά στη χώρα μας.


Συνήθεις αιτίες πυρκαγιών στην κουζίνα

Η κατανόηση του τι προκαλεί πυρκαγιές στην κουζίνα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τους. Όταν το λάδι ή το λίπος υπερθερμαίνεται, μπορεί να αναφλεγεί αμέσα. Οι πιο συνιθισμένοι λόγοι είναι:

  • Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες: Η υπερθέρμανση λαδιού, βουτύρου ή άλλων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη.

  • Μαγείρεμα χωρίς επίβλεψη: Αυτή είναι η νούμερο ένα αιτία πυρκαγιών στην κουζίνα. Το να αφήνετε το μαγείρεμα χωρίς επίβλεψη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

  • Ελαττωματικός θερμοστάτης σε ηλεκτρικές συσκευές τηγανίσματος (π.χ. φριτέζες): Οι δυσλειτουργίες μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση.


Πώς να χειριστείτε με ασφάλεια μια φωτιά μαγειρικού λαδιού/λίπους στην κουζίνα

Εάν το λάδι πάρει φωτιά:

  • Κλείστε αμέσως την πηγή θερμότητας (ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο κ.λπ.). Αυτό βοηθά στον περιορισμό της φωτιάς και βοηθά στην κατάσβεσή της.

  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε νερό! Το νερό θα προκαλέσει τη βίαιη έκρηξη της φωτιάς, προκαλώντας δυνητικά τραυματισμό και εξάπλωση της φλόγας.

  1. Χρησιμοποιήστε το κιτ κατάσβεσης Firexo. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση—απλώς τοποθετήστε το στο φλεγόμενο τηγάνι και η φωτιά θα σβήσει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

  1. Χρησιμοποιήστε έναν πυροσβεστήρα κατηγορίας F, ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για πυρκαγιές μαγειρικού λαδιού και λίπους, ή έναν πυροσβεστήρα Firexo, που είναι κατάλληλος για όλες τις κατηγορίες πυρκαγιάς.

  1. Κόψτε την παροχή οξυγόνου στη φωτιά: Χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό καπάκι ή ένα υγρό πανί για να καλύψετε τις φλόγες και να σταματήσετε τη ροή οξυγόνου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς οι πυρκαγιές ελαίων είναι συχνά πολύ μεγάλες και ενέχουν υψηλό κίνδυνο εγκαυμάτων.

  2. Χρησιμοποιήστε αντιπυρική κουβέρτα: Μια αντιπυρική κουβέρτα μπορεί να σβήσει μια μικρή φωτιά από λάδι. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τη χρησιμοποιείτε και βεβαιωθείτε ότι είστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Η λαβή του μαγειρικού σκεύους δεν πρέπει να είναι στραμμένη προς το μέρος σας, για να μην το αναποδογυρίσετε κατά λάθος με το βάρος της κουβέρτας. Επίσης, φροντίστε να προστατεύσετε τα χέρια και το κεφάλι σας (δείτε το παρακάτω βίντεο) για να αποφύγετε εγκαύματα.

Εάν η φωτιά μεγαλώσει και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη, εκκενώστε αμέσως το χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε φροντίστε να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή καπνού ή θερμότητας στην κουζίνα σας. Σε επόμενο άρθρο, θα αναφερθούμε λεπτομερώς στους ανιχνευτές, τη χρήση και τη σημασία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *